خاک هاي شور و قليايي
√ وجود املاح در خاک از حد معيني که تجاوز نمايد محدودیت رشد گياهان درخاک فراهم مي گردد. لذا اين گونه خاک ها بايستي به عنوان خاک هاي شور ازساير خاک هاي بدون عارضه شوري در تهيه نقشه هاي خاکي مجزا گردند.
خاک ها را از نقطه نظر استعداد زراعي به درجات زير تقسيم کرده اند:
- درجه صفر: اين گونه خاک ها عاري از نمک بوده و هيچ گونه محدوديتي از نظر رشد گياه ندارند.
- درجه 1: نمک موجود در خاک در حدي است که در وضع رشد گياهان حساس اثر گذاشته ولي در رشد گياهان نمک دوست بي تأثيراست.
- درجه 2: مقدار نمک خاک در حدي است که رشد معمولي هر گونه گياه را مي کاهد.
- درجه 3: نمک خاک زياد است و فقط تعداد محدودي از گياهان در اين گونه خاک ها مقاومت مي کنند (گياهان مقاوم به شوري)
خاک هاي شور :
در اين گونه خاک ها نمک موجود در حدي است که رشد اغلب گياهان به مخاطره مي افتد. مقدار هدايت الکتريکي Ec خاک هاي شور از 4 دسی زیمنس بر متر بيشتر و درصد سديم تبادلی آن کمتر از 15 و PH آن نيز معمولاً از 5/8 کمتر مي باشد.
خاک هاي قليايي:
در اين گونه خاکها سديم قابل تبادل خيلي زياد و برعکس نمک محلول آن کم مي باشد. هدايت الکتريکي (E.c) خاک هاي قليايي کمتر از 4 دسی زیمنس بر متر و سديم قابل تبادل آن بيشتر از 15 است. مقدار PH اين خاکها بيشتر از 5/8 است و مي تواند تا 10 هم برسد.
خاک هاي شور و قليايي :
در اراضي شور و قليايي مقدار سديم آزاد (سديم محلول) و سديم قابل تبادل زياد مي باشد. لذا EC آنها بيشتر از 4 دسی زیمنس بر متر و سديم قابل تبادل آنها نيز بالاتر از 15 است. مقدار PH در اين خاک ها بالاي 5/ 8 است.
اصلاح خاکهای شور:
یک روش خیلی ساده برای اصلاح خاکهای شور آبشویی می باشد که با آب با شوری پایین وکیفیت بالا صورت می گیرد.
مشکلات آبشویی خاک های شور:
فقدان یا كمبود آب با كيفيت مناسب به ويژه در مناطق خشك و نيمه خشك علي الخصوص زماني كه فصل رشدمان با تاخير همراه باشد .
وجود سفره آب زيرزميني در نزديكي سطح زمين ، اگر سطح سفره بالا باشد شوري خاك را تشديد مي كند و راه حل اين مشكل تنها زهكشي است .
وجود سخت كفه در خاك كه تقريبا همان مشكل بالا را ايجاد مي كند ، در رابطه با سخت کفه یا کفه شخم باید از شخم عميق استفاده كرد يا از لوله هاي زهكش استفاده نمود.
عدم مسطح بودن اراضي كه قبل از آبشويي نياز به تسطيح اراضي داريم .
كم بودن سرعت نفوذ آب در خاك يا كم بودن هدايت هيدروليكي خاك كه اگر به دليل سله باشد بايستي سله شكني صورت گيرد يا هدايت هيدروليكي خاك را با اضافه كردن ماده آلي و ايجاد ساختمان مطلوب در خاك بالا برد.
اصلاح خاك هاي سديمي و شور – سديمي :
اگر خاك سديمي باشد راه هاي اصلاح آن مشخص است ولي اگر شور- سديمي باشد بدترين كار اين است كه ابتدا مشكل شوري را برطرف كنيم و خاك را به خاك سديمي تبديل كنيم، در اين مواقع ابتدا بايد مشكل سديمي بودن را برطرف كرد بعد مشكل شوري را ، حتي يكي از راه هاي اصلاح خاك هاي سديمي تبديل آنها به خاك هاي شور- سديمي است كه البته اين راه اصلاح فرآيند كندي است .